Complotten

 

Hoewel de graad van onderwijs in Nederland hoog aangeschreven staat, lijkt het of er in plaats van vooruitgang er een soort van geestelijke regressie plaats aan het vinden is. Hoewel we nog nooit zoveel kennis, of de mogelijkheid om die te vergaren, hebben gehad, komt het op mij over dat de mens steeds meer de geestelijke capaciteiten van een middeleeuwer begint te krijgen.

De middeleeuwen.
We kennen het nog uit de geschiedenisboekjes. Mensen die geloofden in geesten en de duivel, die dachten dat de pest een straf van god was, of het werk van die oude vrouw, die alleen in een hutje woonde, en die met kruiden probeerde mens en dier te genezen.
Haar werd verweten dat ze een pact met de duivel had gesloten door een boer wiens koe opeens doodging. Het was een vloek die zij uitgesproken had, die voor had gezorgd dat zijn jongste kind ziek werd en overleed.
Er waren heuse rechtbanken om die beschuldigingen te controleren op waarheid. Door middel van duimschroeven en andere technieken om de waarheid boven tafel te krijgen, werd de heks ondervraagd, waarna ze werd verbrand of verdronken.

Nu schudt mening mens meewarig zijn hoofd als hij van dergelijke praktijken hoort. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dergelijke manier van denken weer normaal begint te worden.
Uiteraard hebben we het niet meer over oude vrouwtjes die we van hekserij beschuldigen.
Maar we richten onze woede nu op multinationals, schimmige groepjes van rijke lui, of complete regeringen die het slecht met ons voor hebben.
De rechtbanken zijn vervangen door het internet, de aanklagers zijn webbouwers en bloggers, de aanklacht niet langer hekserij, maar complotten.
We hebben het over chemtrails, de Illuminatie, Bilderberg, HAARP, vacinaties, om er maar een paar te noemen.
Een ding hebben zijn gemeen.
Zijn willen het klootjesvolk of dom maken, of uitdunnen, of tot slavernij verdoemen. Dit alles om een kleine elite een plezier te doen, of te dienen.
Als je met weldoordachte argumenten of vragen komt, krijg je geen repliek, maar wordt je gelijk beschuldigd van het feit dat je een marionet van een van deze groepen bent.
Er is geen mogelijkheid tot een dialoog gebaseerd op rede.
Filmpjes op youtube worden ter bewijs aangevoerd.
Vragen worden ontweken met standaard antwoorden als "ga zelf op onderzoek uit", of "ik heb geen zin om de zoveelste stommeling op te voeden"

Geheel overtuigd van hun eigen gelijk, zitten de moderne middeleeuwers vergenoegd achter hun toetsenbord, schreeuwend dat zij degene zijn die "wakker" zijn. Het doet mij een beetje denken aan sektarisch gedrag. Kleine groepjes "gelovigen" die er heilig van overtuigd zijn dat zij het enige juiste geloof aanhangen, dat zij de uitverkorenen zijn, die zich in Gods licht mogen koesteren.

Jammer genoeg lijken steeds meer mensen aangestoken te worden door dit moderne "bijgeloof denken".
Je zou er om kunnen lachen als het niet zo sneu was.